Φροντισε την ψυχικη σου υγεια

by - 1:39 μ.μ.


Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν κάνουν διακρίσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα εκδηλώσει.

Δυστυχώς δεν λαμβάνουν την προσοχή και τους πόρους που θα έπρεπε, ώστε να αυξηθεί η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους, η παράμετρος που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο είναι το κοινωνικό στίγμα που την περιβάλλει.Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τα ψυχικά νοσήματα ως ένδειξη αδυναμίας ή ως ελάττωμα του χαρακτήρα. Άλλοι πάλι θεωρούν υπεύθυνους τους ψυχικώς πάσχοντες γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ότι δεν υπάρχει εύκολη θεραπεία για τις ψυχικές νόσους, ούτε μοιάζει εφικτό να βρεθεί.Από τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, μακράν τα πιο συχνά είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές στις οποίες ανήκουν, οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες. Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν φάρμακα και ψυχολογικές θεραπείες, αλλά απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να αποδώσουν.

Τι να κάνετε

Ανεξάρτητα από το αν ορισμένοι υποτιμούν ή όχι την ψυχική υγεία, εάν έχετε  κάποιο συμπτώματα ψυχικής νόσου είναι σημαντικό να ζητάτε την βοήθεια ενός ειδικού.

«Το να ζει ένας άνθρωπος μία πλήρη, παραγωγική ζωή δεν εξαρτάται μόνο από αυτό που εκλαμβάνει ως σωματική υγεία. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Είτε λοιπόν κάποιος έχει συμπτώματα που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, είτε τη συμπεριφορά του, καλό είναι να το λέει σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, παραμερίζοντας αναστολές, αισθήματα ντροπής ή ακόμα και φόβους που ενδεχομένως του γεννούν αυτά τα συμπτώματα».

Τα οφέλη

Αυτό είναι σημαντικό διότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σχετίζονται με:

1. Καλύτερη σωματική υγεία. Ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα. Όπως ακριβώς τα σωματικά προβλήματα επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, έτσι και τα ψυχικά νοσήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την σωματική υγεία (π.χ. εμποδίζοντας τον ύπνο ή μειώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού). Όταν, εξάλλου, κάποιος έχει ταυτοχρόνως σωματικό και ψυχικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του ψυχικού μπορεί να αμβλύνει και το σωματικό. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς με αρθρίτιδα, οδηγεί σε μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις και καλύτερη γενική υγεία.

2. Βελτιωμένη παραγωγικότητα και οικονομική σταθερότητα. Τα αθεράπευτα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν κύρια αιτία μειωμένης παραγωγικότητας, απουσίας από την εργασία και οικονομικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, το 2012 μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημοσίας Υγείας έδειξε ότι οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παίρνουν αλλεπάλληλες, πολυήμερες αναρρωτικές άδειες. Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry έδειξε ότι οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν τουλάχιστον 40% χαμηλότερο εισόδημα. Και μια αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι πάσχοντες από αθεράπευτα ψυχιατρικά προβλήματα αποτελούν το ένα τρίτο των αστέγων.

3. Μακροζωία με καλή ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο British Medical Journal, όσοι πάσχουν από έστω και ήπιο πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Όσοι, όμως, έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. μείζονα κατάθλιψη, σοβαρή αγχώδη διαταραχή) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους ψυχικώς υγιείς συνομηλίκους τους. Η συχνότερη, δε, αιτία πρόωρου θανάτου είναι τα καρδιολογικά προβλήματα.

You May Also Like

0 σχόλια