Τι ειναι η συναισθηματικη υπερφαγια, και πως να τη νικησεις

by - 1:18 μ.μ.



Σας συμβαίνει συχνά να τρώτε χωρίς έλεγχο; Χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αλλάξετε τη διάθεσή σας; Τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι; Εάν ναι, είστε ευάλωτοι στο συναισθηματικό φαγητό.
Η συναισθηματική υπερφαγία μας συμβαίνει πριν μάθουμε τι είναι, υπαγορεύει τη ζωή μας, για το πότε και τι τρώμε. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ πιο κοινό από όσο γνωρίζουμε. Γίνεται κρυφά πίσω από κλειστές πόρτες ή στο αυτοκίνητο ή όταν όλοι οι άλλοι έχουν πάει για ύπνο. Οι άνθρωποι βρίσκονται φυλακισμένοι σε μια καταστρεπτική συνήθεια καθώς τρώνε ιδιωτικά και σιωπηλά, συχνά χωρίς τη γνώση των αγαπημένων τους. Ήμουν έτσι και εγώ, θυμάμαι τον εαυτό μου να το κάνει από όταν ήμουν παιδί. Χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια για να το σταματήσω.
Κάθε μέρα συναντώ έξυπνους, επιτυχημένους, εργατικούς, ανθρώπους ... οι οποίοι ελέγχονται τελείως από το φαγητό. Γνωρίζουν τι κάνει στην την υγεία τους. Αλλά είναι πέρα ​​από τη δύναμή τους να το σταματήσουν, και το κάνουν ξανά. Και ξανά. Και ξανά.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΛΟΤΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ;
Γιατί συμβαίνει; Προσπαθούμε να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας μέσα από τα φαγητά, ενώ αυτό που θέλουμε πραγματικά είναι η αγάπη και προσοχή. Ένα πακέτο μπισκότα ή μια σοκολάτα ξυπνά νευρώνες ευχαρίστησης, αλλά ταυτόχρονα σας βλάπτει, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Δημιουργούμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: υποκύπτεις στην επιθυμία να φας (ίσως υποσχεθείς τον εαυτό σου ότι θα είναι η τελευταία φορά), παίρνεις μια σύντομη «απελευθέρωση» ή στιγμιαία ικανοποίηση ... και μετά ξεκινάει μια επίθεση αρνητικών συναισθημάτων, από την απογοήτευση και τις τύψεις μέχρι την ενοχή και αυτο-αηδία.
Προσπαθείτε να ικανοποιήσετε συναισθηματικές ανάγκες με τα τρόφιμα που όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τα τρόφιμα και κάθε φορά που οδηγείστε στα τρόφιμα για να νιώσετε καλύτερα και τα τρώτε, λέτε στον εαυτό σας ότι είστε αδύναμοι και ανίκανοι να ελέγξετε τον εαυτό σας . 
Όχι και ο καλύτερος διάλογος που θέλετε να έχετε με τον εαυτό σας.

Το συναισθηματικό φαγητό είναι πραγματικά τόσο βαθιά ριζωμένο ώστε δεν είναι συνειδητή συνήθεια. Μαθαίνουμε από την παιδική ηλικία ότι το φαγητό είναι μια επιβράβευση , και το περνάμε ενστικτωδώς στα δικά μας παιδιά. Το βλέπουμε στις ταινίες (πόσες φορές έχετε δει μια γυναίκα που είναι στεναχωρημένη να τρώει παγωτό;).
Οι διαφημίσεις αποσκοπούν στη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα στο φαγητό και το συναίσθημα στο μυαλό του καταναλωτή, πρόκειται για την (ψεύτικη) υπόσχεση μιας αίσθησης ασφάλειας, θαλπωρής και ίασης από τα προβλήματα.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ;
Πώς να καταπολεμήσετε αυτή την ύπουλη συνήθεια; Η θέληση από μόνη της, να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε το συναισθηματικό φαγητό δεν αρκεί. Χρειάζεται μόνο μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ή μια αντιπαράθεση με τον συνεργάτη μας και η δύναμη της θέλησης εξαφανίζετε.
Αντ 'αυτού, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι το άσχημο συναίσθημα που προσπαθείτε να καταπραΰνετε, το φαγητό δεν μπορεί να το λύσει. Το φαγητό απλά αποσπά την προσοχή σας από ό, τι δεν θέλετε να νιώσετε. Έχουμε την τάση να καταπνίγουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η συναισθηματική υπερφαγία σας λέει ότι κάτι χρειάζεται την προσοχή σας.




1. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
Αρχίστε να παρατηρείτε τι σκέφτεστε και αισθάνεστε όταν θέλετε να φάτε; Κάντε μια παύση για ένα λεπτό. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας: "Για το τι είμαι πραγματικά πεινασμένος;"
Ίσως αισθάνεστε συγκλονισμένοι. ή μόνοι, ή δεδομένοι, ή απόρριψη. Το κλειδί για τον τερματισμό αυτής της συνήθειας είναι να έρθετε κοντά με τον εαυτό σας και να τον αφήσετε να δεχτεί αυτά τα συναισθήματα, όσο άσχημα και αν φαίνονται, και να τα αισθανθείτε πλήρως. Αν προσεγγίσετε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη, το σώμα σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να τρώει πράγματα που λειτουργούν εναντίον του για να σας προστατεύσει από τα συναισθήματά σας.

2. ΦΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
Όσο τρώνε όταν δεν είναι πεινασμένοι, συχνά δεν τρώνε όταν πεινάνε πραγματικά... και αυτό πυροδοτεί μόνο την επιθυμία να φάτε σκουπίδια αργότερα. Σταματήστε το, ξεκινήστε να τρώτε τρία θρεπτικά γεύματα την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων πολλών υγιεινών λιπών που θα σας κάνουν να νιώσετε χορτάτοι και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας).

3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Σκεφτείτε προσεκτικά πότε είστε ευάλωτοι στο συναισθηματικό φαγητό. Ίσως το βράδυ, όταν έχετε περάσει μια αγχωτική ημέρα και απλά θέλετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας. Η γνώση των θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε ένα βήμα μπροστά από το συναισθηματικό φαγητό, ώστε να μπορείτε είτε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις ... είτε τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι είστε οπλισμένοι και προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά.

4. ΑΡΧΊΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΄΄ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ΄΄
Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι ένα αυτο-σαμποτάζ, μια αντίδραση στο αίσθημα της στέρησης, της στεναχώριας, οπότε αναζητήστε τρόπους που μπορείτε να ομορφύνετε τη ζωή σας σε καθημερινή βάση. Σταματήστε να ανησυχείτε για όλους τους άλλους και δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ζωή. Τι σε κάνει να νιώθεις καλά; Να απολαμβάνεις ένα φλιτζάνι καφέ στον κήπο, ακούγοντας τα πουλιά; Πηγαίνετε να το κάνετε. Να διοργανώσετε ένα ταξίδι; Ένα ποτό με τους φίλους σας; Οργανώστε το. Να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα; Βρείτε το χρόνο και τον τρόπο να τα κάνετε όλα αυτά. Ομορφύνετε τη ζωή σας με αυτούς που αγαπάτε...

You May Also Like

0 σχόλια