Τα ευεργετικα προιοντα της μελισσας για την υγεια

by - 3:22 μ.μ.


Οι μέλισσες είναι τα θαυμαστά πλάσματα που είναι υπεύθυνα για να επιβίωσουν οι σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες τροφίμων μας και περισσότερο από το 90 τοις εκατό των άγριων φυτών. Χωρίς μέλισσες, καλλιέργειες όπως αμύγδαλα, μήλα, μούρα, σκουός, μπρόκολο, πεπόνια, αγγούρια και άλλα θα εξαφανιστούν. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι το απίστευτο 71% όλων των καλλιεργούμενων ειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση εξαρτάται από τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Οι ζωές μας συνυφαίνονται με αυτά τα χρήσιμα, μικροσκοπικά, εύθραυστα, παραγωγικά πλάσματα. Οι μέλισσες είναι τα μόνα έντομα στον κόσμο που κάνουν ένα τρόφιμο -μέλι- που οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν. Εκτός από την τεράστια σημασία τους στην τροφική μας αλυσίδα, οι μέλισσες παράγουν επίσης μια ποικιλία προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως φυσικά φάρμακα. Το μέλι, η πρόπολη, η γύρη των μελισσών και ο βασιλικός πολτός είναι όλα εξαιρετικής διατροφικής αξίας, αντιοξειδωτικά και πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό.
Ας τα δούμε αναλυτικά

Μέλι

Το μέλι ένα από τα φυσικά γλυκαντικά της φύσης, γεμάτο βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για χιλιετίες και είναι το πιο μελετημένο από όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα, με περισσότερα από 8.000 άρθρα περιοδικών αρχειοθετημένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). Έχει  αντιβακτηριακές ιδιότητες, μια ιδιαίτερα ισχυρή αντιβακτηριακή ένωση στο μέλι είναι η μεθυλογλυοξάλη (MG) που βρίσκεται σε πολλά είδη μελιού. Όσο υψηλότερη είναι η MG, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα να σκοτώνει τα βακτηρίδια.
Εκτός από την ικανότητά του να καταστρέφει τα βακτηρίδια, μία μελέτη διαπίστωσε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των ιών της γρίπης. Άλλες μελέτες καταδεικνύουν τη χρήση του μελιού για την θεραπεία των ελκών του στομάχου, για τη θεραπεία λοιμώξεων στο στόμα ακόμη και αναφορές των αντικαρκινικών πλεονεκτημάτων του.

Πρόπολη

Όπως το μέλι, η πρόπολη έχει επίσης πολλές αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία που αποδεικνύει τα οφέλη της. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα ανοσοποιητικά / αντιπαθογόνα οφέλη και τη χρήση της στον καρκίνο.
"Πρόπολη" σημαίνει υπερασπιστής της πόλης και χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να προστατεύσει την κυψέλη από (ρωγμές και ζημιές) και επίσης από παθογόνες εισβολές με τη θανάτωση των μικροβίων που μπορούν να απειλήσουν την κυψέλη.

Η πρόπολη συλλέγεται από τις μέλισσες από τα δέντρα και αναμιγνύεται με το κερί μέλισσας. Η ακατέργαστη πρόπολη είναι περίπου τα δύο τρίτα κερί και το εν τρίτο πρόπολη.

Οι πιο πρόσφατες  μελέτες την έδειξαν αποτελεσματική έναντι σε παθογόνες καταστάσεις όπως το πυογενες στρεπτόκοκκο, την ασθένεια του σταφυλόκοκου ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη και το Candida albicans, δίνοντας πράσινο φως για περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτό το φυσικό αντιβιοτικό.

Γύρη μελισσών 

Η γύρη είναι μια σκόνη ουσία που γίνεται από τα αρσενικά μέρη των λουλουδιών. Περιέχει το γενετικό υλικό για να γονιμοποιήσει τα θηλυκά φυτικά μέρη, αλλά πρέπει να μεταφέρεται από τα έντομα για να φτάσει στον προορισμό του. Καθώς οι μέλισσες πετούν από λουλούδια σε λουλούδια, η γύρη μεταφέρεται σε γειτονικά φυτά και γίνεται η γονιμοποίηση. Οι μέλισσες έχουν επίσης μια συσκευή στα πίσω πόδια τους. Οι μέλισσες αποθηκεύουν γύρη στα πίσω πόδια τους για να τη φέρουν στην κυψέλη, όπου την χρησιμοποιούν για να φτιάξουν το φαγητό τους. Συλλέγοντας τη γύρη για φαγητό, μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών, των φρούτων και των λαχανικών.

Η γύρη των μελισσών περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, λίπη και υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Η κατανάλωση της μας  γεμίζει ενέργεια και βοηθά στον μεταβολισμό. Η γύρη των μελισσών θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική τροφή και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ενώσεις που απαντώνται στη γύρη των μελισσών περιλαμβάνουν τοκοφερόλη, νιασίνη, θειαμίνη, βιοτίνη και φολικό οξύ, πολυφαινόλες, καροτενοειδή χρώματα, φυτοστερόλες ένζυμα και συνένζυμα ειδικά για αυτή τη φυσική ένωση. Αναφέρουν ότι «οι ελπιδοφόρες εκθέσεις για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-καρδιογόνες, αντιβακτηριακές, αντι-μυκηοτοκτόνες, ηπατοπροστατευτικές, αντι-αθηροσκληρωτικές, ενισχυτικές του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούν κλινικές μελέτες μακράς διάρκειας »

Βασιλικός πολτός

Ακριβώς όπως ταΐζουμε τα βρέφη μας με εξειδικευμένη διατροφή στη μορφή μητρικού γάλακτος, τα μωρά των μελισσών (προνύμφες) τρέφονται με ειδικά μείγματα μελιού και βασιλικού πολτού (που παρασκευάζονται από μέλισσες εργάτριες). Οι προνύμφες που τρέφονται με βασιλικό πολτό μόνο για τρεις ημέρες γίνονται εργάτριες και κηφήνες - δηλαδή η πλειοψηφία των μελισσών. Αλλά όταν χρειάζεται μια νέα βασίλισσα, κάποιες προνύμφες τρέφονται με βασιλικό πολτό σε όλη την "παιδική τους ηλικία" και αλλάζουν τον εγκέφαλό τους, τα αναπαραγωγικά όργανα, το σχήμα και το σώμα τους. Γίνονται βασίλισσες - μεγαλύτερες και ισχυρότερες, και, σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυψέλης, μπορούν να παράγουν απόγονους.

Η φασματική ανάλυση έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός περιέχει μέχρι 185 διαφορετικές οργανικές ενώσεις. Λόγω αυτών των μοναδικών χαρακτηριστικών, ο βασιλικός πολτός έχει χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία σειρά ασθενειών, με βάση ανεπίσημες αναφορές επιτυχίας. Ορισμένοι ισχυρισμοί για την αποτελεσματικότητα του βασιλικού πολτού είναι για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, για την ηπατικές νόσους, για τα κατάγματα, για τη χαμηλή ανοσία και για μια ποικιλία αυτοάνοσων διαταραχών. Η κλινική έρευνα για αυτή την ενδιαφέρουσα ουσία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί καλά. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να επιβραδύνει τη μυϊκή και σωματική απώλεια που σχετίζεται με τη γήρανση και μια άλλη εμφάνισε βελτίωση στα εμμηνορροϊκά συμπτώματα. Μια μελέτη ποντικού έδειξε οφέλη στην περιοδοντική νόσο και άλλη μελέτη ποντικού έδειξε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για την αυτοάνοση νόσο, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Περισσότερη μελέτη είναι απαραίτητη, αλλά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν βασιλικό πολτό είναι αρκετά φανατικοί στην υπεράσπισή τους για την αξία του ως φυσικό φάρμακο.

You May Also Like

0 σχόλια