Οι τροφες που καταπολεμουν τη φλεγμονη

by - 12:01 μ.μ.


Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα παράγει ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση, ιούς και βακτήρια.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνει χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται.Νέες έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με τη φλεγμονή και τη προδιάθεση για νόσο.
Η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση μέχρι και η κατάθλιψη συνδέονται με το τι τρώμε.
Οι τροφές που προάγουν τη φλεγμονή είναι οι επεξεργασμένες, οι οποίες παρέχουν πολλές θερμίδες ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι όσες περιέχουν ζάχαρη,άσπρο αλεύρι, και επεξεργασμένο αλάτι.

Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.
Αυτές οι τροφές όταν εισέλθουν στο σώμα μας προκαλούν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και κυρίως της ινσουλίνης.Το σώμα μας στη προσπάθεια του να κρατήσει το ζάχαρο στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης.
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα. Άρα κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.Oι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση είναι:
Τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το λάδι ελιάς, τα βιολογικά αυγά,το αβοκάντο, τα όσπρια, τα κρίθινα παξιμάδια,τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια ιδιαίτερα τα λιπαρά όπως ο σολομός,η σαρδέλα και το σκουμπρί,οι ντομάτες, οι σπόροι, η γλυκοπατάτα, όλα τα μούρα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αυτές οι τροφές περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν μια καλή υγεία.
Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά αλλά και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι ή τσάι μάτσα, μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και ενισχύετε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, το σώμα σας βιώνει  μείωση της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι νοιώθετε καλύτερα, έχετε περισσότερη ενέργεια και κάνετε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια πιο όμορφη και υγιή ζωή.

You May Also Like

0 σχόλια